Panik Atak Geçirirken Neler Yapılabilir?
- mileapsikoloji
- 26 Mar 2024
- 2 dakikada okunur

Panik atak esnasında bu durumu yaşayan kişiler çok zorlanırlar ve durumla baş etmeye çalışırken çoğu zaman ne yapacaklarını bilemez halde olurlar; bedensel duyumları da panikten dolayı daha fazla artar ve çıkılmaz bir hal alır; bireyi yoran ve korkutan bir boyuta uzanır. Peki panik atak geçirirken neler yapılarak atak ile baş edilebilir?
İlk olarak yaşadığınız durumu ve o an hissettiklerinizi geçiştirmeyin ve kabul edin. Bedeninizde hissin yükselip alçalmasına izin verin. ‘’Evet yine geldin, ama gideceksin.’’ gibi içsel konuşmalar da yardımcı olacaktır. Geçmesine izin vermek, atağınızın yoğunlaşmamasına sebep olur. Bir yandan ensenize ve koltuk altınıza soğuk buz kesesi koyabilirsiniz.
Diğer egzersiz ise güvenli yer ya da imgeleme tekniğidir. Kendinizi güvende ve huzurlu hissettiğiniz bir yerde hayal etmeniz; ve bu yeri kendinize betimlemeniz: ‘’Neler var çevremde? Kulağıma hangi sesler geliyor? Tenimde hissettiğim duyum ne? Yağmur mu yağıyor, güneş mi var? Ağzımda bir tat var mı? Burnuma gelen bir koku var mı?’’ gibi sorularla iyice derinleştirip imgenizin içinde yer edinin.
5 parmağınızı açıp her birine sırayla önce burnunuzdan derin bir nefes alıp sonra ilk parmağınızı ağzınızdan nefes vererek üfleyin. Tek tek tüm parmaklarınıza burnunuzdan derin nefes alıp ağzınızdan verip sonra diğer elinizin parmaklarına geçin; sanki parmaklarınız üzerine polenler konmuş da onları sakince üflüyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz.
Özellikle nefes egzersizinden sonra çevrenize bir bakın ve 5 tane çevrenizde gördüğünüz nesne söyleyin. 4 tane teninize temas eden dokunabildiğiniz şey bulun; ‘’masayı hissediyorum, saçım sırtıma değiyor’’ gibi. 3 tane kulağınıza gelen sesleri fark edin. 2 tane kokusunu alabildiğiniz şey bulun. 1 tane ise ağzınızda bir tat fark edin. Bu egzersizle kendinizi şimdiye ve buradaya çekmiş olacaksınız.
Panik atak çoğunlukla kişinin hayatını, tüm işlevselliğini etkileyen bir sorun haline gelir. Bu sebeple bireyin bahsedilen yöntemleri uygularken psikoterapi tedavi yöntemlerine de başvurması önerilmektedir.
Uzman Klinik Psikolog Damla SOYLU
コメント