Terapi Nedir Ne Değildir?
- mileapsikoloji
- 30 Mar 2024
- 1 dakikada okunur

Psikoterapi; bilimsel, kanıta dayalı yaklaşımlardan oluşan, psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Her psikoterapi yaklaşımının kendine has bir kuramı, bu kuram ile temellendirilmiş tedavi şekli vardır. Danışanın ve terapistin görevleri ve uygulanan teknikler yaklaşımdan yaklaşıma değişir. Ancak yaklaşımdan yaklaşıma değişmeyen, psikoterapi denilince tek doğrusu bulunan bazı noktalar vardır. Bu önemli noktaları aşağıda görebilirsiniz.
Psikoterapi; danışanın konuştuğu, sadece terapistin dinlediği bir süreç değildir.
*Psikoterapi sürecinde terapist ve danışan seansa getirilen problem üzerine birlikte konuşur. Terapist bilime dayalı kanıtlanmış psikoterapi yöntemleri ile danışana eşlik eder.
Terapistin kendi görüşüne göre danışana tavsiyeler verdiği bir süreç değildir.
*Terapistler kişilerin psikolojik iyi oluş hallerinin artması için bilimsel, kanıta dayalı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanınmış yöntemler kullanır. Kişisel görüşleri ile yönlendirme yapmaz.
Terapi danışanların yargılandığı, suçlandığı bir süreç değildir.
*Psikoterapi yaklaşımları, koşulsuz olumlu kabul ilkesiyle çalışır. Danışanın inancı, etnik kökeni, cinsel yönelimi, ideolojisi fark etmeksizin terapi süreci yürütülür.
Süresinin baştan belli olduğu, paket program şeklinde verilebilen bir hizmet değildir.
*Terapi süreci; kişinin terapiye getirdiği problemler, psikolojik ve fizyolojik durumu, çevresel koşulları, terapistle danışan arasında kurulan ilişki gibi birçok etken barındırır. Her insanın biricikliğini de düşünürsek, terapiler için en baştan bir süre belirlemek mümkün değildir.
Her seans sonunda danışanın mutlu olması/rahatlaması beklenmez.
*Terapi seanslarının bazılarında uygulanılan teknikler rahatlama hissini sağlar ancak bazı seanslarda da çalışılan olumsuz malzemeler sebebiyle olumsuz hisler de gelebilir. Süreç sona erene kadar bu durum olağandır.
Uzman Psikolog Sonay Aksungur
Comments